Συμβουλευτική Επιτροπή

Στην παρούσα ενότητα παρατίθενται σύντομα βιογραφικά των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Το κάθε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής έχει επιλεγεί με βάση τη σημαντική του εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς του πεδίου των ναρκωτικών, ώστε να υπηρετείται ο στόχος της διαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης του Εθνικού Συντονιστή για τα τρέχοντα ζητήματα του πεδίου.  Οι τομείς αυτοί αφορούν την εξωτερική αντιπροσώπευση της χώρας και τις διεθνές εξελίξεις, την πρόληψη, την αυτοβοήθεια, την κοινωνία των πολιτών, την αστεγία, άλλες ευάλωτες ομάδες και τα λοιμώδη νοσήματα.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελείται κατά αλφαβητική σειρά από τους:

 

 

 

Εκπρόσωπος Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης


 

Η Ιωάννα Ζορμπά είναι Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας και Συντονίστρια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης. Εργάζεται εικοσιπέντε χρόνια στο πεδίο της πρόληψης των εξαρτήσεων με εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης που απευθύνονται σε όλες σχεδόν τις πληθυσμιακές ομάδες, γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά, έφηβοι, εθελοντές, επαγγελματίες υγείας, φοιτητές. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων από εγκεκριμένους εκπαιδευτικούς φορείς και έχει λάβει εξειδίκευση σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων, στη διοίκηση και οργάνωση υπηρεσιών στον τομέα της τοξικοεξάρτησης, στη διαλεκτική-συστημική προσέγγιση, στη δυναμική και τη διεργασία ομάδων. Είναι μέλος της Εταιρείας Προαγωγής Ερευνών Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ε.Π.Ε.Α.Σ) και εξωτερικός συνεργάτης του ΠΜΣ «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Συντονιστή Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών από τον Ιανουάριο του 2020 εκπροσωπώντας το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

 

 

 

 

Εκπρόσωπος  Κοινωνίας των Πολιτών

 

Η Μαριανέλλα Κλώκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Πολύ νωρίς συναντήθηκε με το Ανθρωπιστικό Κίνημα και αφιερώθηκε σε αποστολές υγείας σε Αφρική, Ασία. Έχει συμμετάσχει σε ΛΟΑΤΚΙ εκδόσεις και στο Athens Pride. Διετέλεσε διευθύντρια της Θετικής Φωνής, υποστήριξε τα πρώτα βήματα του Προμηθέα και του Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών. Από το 2013 εργάζεται στην PRAKSIS, στη Διεκδίκηση Δικαιωμάτων. Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες για συνηγορία και συνέργειες στο Μεταπτυχιακό «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του ΕΚΠΑ και στο Social Dynamo. Συμμετέχει στη διευθυντική επιτροπή του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων PRESSENZA και στη συνεργατική ομάδα παραγωγής περιεχομένου, contentativa. Από τις αρχές του 2020 είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

 

 

Εκπρόσωπος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας

 

Ο Σωτήρης Λαϊνάς είναι Ψυχολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στο πεδίο των εξαρτήσεων. Από το 2001 εργάζεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. και του ΟΚΑΝΑ, το οποίο σήμερα λειτουργεί σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία. Από το 2018 είναι αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος των εν λόγω προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της, την αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Έχει διδάξει για τρεις χρονιές το προπτυχιακό μάθημα “Ψυχολογία των Εξαρτήσεων” στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, το μάθημα: «Διακυβέρνηση Κοινωνικών Εγχειρημάτων». Συμμετέχει ενεργά στον επιστημονικό διάλογο για τις εξαρτήσεις με δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

 

 

 

 

Εκπρόσωπος του Δικτύου Υποστήριξης Εξαρτημένων Γυναικών

Η Ελένη Μαρίνη είναι Ψυχολόγος και εργάζεται 20 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ, με κλινική εμπειρία στον τομέα της Μείωσης Βλάβης. Από το 2011 είναι επικεφαλής της Μονάδας Street-work με κύριες αρμοδιότητες το σχεδιασμό, την εφαρμογή στο πεδίο, την αξιολόγηση και την εποπτεία δράσεων για την υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, την εκπαίδευση και εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Είναι ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια του Δικτύου Υποστήριξης Εξαρτημένων Γυναικών και των παιδιών τους στο οποίο μετέχουν φορείς υγείας, κοινωνικής φροντίδας και δικαιοσύνης. Συμμετέχει από το 2019 στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία της Υγείας και έχει εκπαιδευτεί στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Έχει εργαστεί για 2 χρόνια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκπρόσωπος Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ)

 

Η Ιουλία Μπάφη είναι από το 2001 στέλεχος του επιστημονικού προσωπικού του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας ‘ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ’ (ΕΠΙΨΥ), στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Από το 2010 είναι επικεφαλής του Τομέα Μείωσης της Ζήτησης με κύριο ρόλο τη λειτουργία του συστήματος συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης στοιχείων για τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Ασχολείται επίσης με την προώθηση της ποιότητας, των καλών πρακτικών και της αξιολόγησης στη μείωση της ζήτησης, ιδιαίτερα στην πρόληψη, καθώς και με την εκπαίδευση επαγγελματιών. Εκπροσωπεί το ΕΚΤΕΠΝ σε ομάδες εμπειρογνωμόνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και σε προγράμματα διδυμοποίησης της ΕΕ. Έχει ενεργό συμμετοχή στο ερευνητικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΚΤΕΠΝ. Η Ιουλία είναι ψυχολόγος (BA – University of Essex, MSc –University of London).

 

 

 

Ειδικός επί θεμάτων ΗΙV και χρήσης ουσιών & προσφύγων / μεταναστών και χρήσης ουσιών

 

Iατρός με ειδικότητα Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου.  Κατοχος μεταπτυχιακού τίτλου του τμηματος Ψυχολογία και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου με αντικείμενο πτυχιακής τη Διακινηση και Εμπορία ανθρωπων- trafficking.

 Η Χρύσα Μποτση εργάζεται στη Μονάδα Λοιμώξεων της Πανεπιστημιακής κλινικής του Ν.Α.Συγγρός απο το 1996. Εως το 2019 υπηρετούσε ταυτόχρονα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπηρξε υπεύθυνη του γραφείου HIV /ΣΜΝ & ESTHER  (2007-2009)  και υπεύθυνη του γραφείου Mεσογειακής Παρευξείνιας συνεργασίας & ESTHER  (2009-2015) .  Υπηρέτησε  στο γραφειο συνεργατών της Πρόεδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ (2010-2015) με αντικειμενα ενασχόλησης το Μεταναστευτικό, την HIV/AIDS λοίμωξη, την έμφυλη βία και το trafficking. 

Συντονίστρια της επιτροπής αναχαίτισης της HIV/AIDS λοιμωξης στους ΧΕΝ (2014-2015) με αφορμή την HIV επιδημία στους χρήστες ουσιων.

Εθνική εκπρόσωπος για το 3ο προγραμμα Δημόσιας Υγείας (2007-2013) στη DG SANCO European Commission

Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος PHILOS Ι – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση”  ΕΜΕRGENCY ASSISTANCE AMIF ( 2017-2019)

Συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και βιβλίων  και αναφορών προγραμμάτων δημόσιας υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, του IΟΜ, του UNFPA.

Μέλος ΔΣ του ΟΚΑΝΑ 2015-2019

 

 

 

 

 

 

Υπεύθυνος επί θεμάτων του streetwork

 

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ τα τελευταία 18 χρόνια στον τομέα της Μείωσης της Βλάβης. Από το 2009 συντονίζει την ομάδα Streetwork του Σταθμού Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων με αρμοδιότητα την οργάνωση και την εποπτεία παρεμβάσεων σε χώρους συνάθροισης χρηστών. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδεύσεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας και κατάρτισης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα εξαρτήσεων. Διδάσκει στο διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ενότητα ‘Προσέγγιση εξαρτημένων ατόμων εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων’. Από το 2019 συμμετέχει στην συμβουλευτική ομάδα του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και είναι σπουδαστής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Υπεύθυνος επί θεμάτων εκπροσώπησης στο εξωτερικό

 

 

 

O Γεράσιμος Παπαναστασάτος, σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στη Macerata, στην Ιταλία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από όπου αναδείχθηκε διδάκτορας. 

Από το 1992 εργάζεται στον Τομέα Έρευνας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και κατέχει τη θέση του Υπευθύνου Τομέα. Ασχολείται με την έρευνα στο πεδίο της καταναγκαστικής συμπεριφοράς των εξαρτήσεων απ’ τη δεκαετία του ‘80 σχεδιάζοντας και υλοποιώντας  ερευνητικά προγράμματα αξιολόγησης προγραμμάτων θεραπείας, πρόληψης καθώς και  εκπαίδευσης επαγγελματιών. Είναι διεθνής αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετέχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές ως εμπειρογνώμων και έχει ένα σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων.

Ως προσκεκλημένος έχει διδάξει σε σχετικά Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό καθώς και σε παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας το επιστημονικό αντικείμενο των Εξαρτητικών Συμπεριφορών, της Μεθοδολογίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Εξεύρεσης Πόρων, Δυναμικής Ομάδας και της Μεθοδολογίας Έρευνας Αξιολόγησης. Από το 2008 είναι λέκτωρ επί συμβάσει στο Frederick University of Cyprus, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Από το 2013 είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά και μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αντιπρόεδρος στην Οριζόντια Ομάδα για τα Ναρκωτικά, όπου και παρέμεινε ως εκπρόσωπος. Είναι αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του EMCDDA, εκπρόσωπος στο Bureau και μέλος της μόνιμης αντιπροσωπίας του Pompidou Group του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (CND) στον ΟΗΕ. 

 

 

 

 

Υπεύθυνη επί θεμάτων μείωσης προσφοράς ναρκωτικών.

 

Η Κωνσταντίνα Στεργιάτου αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ το 2004 και κατέχει το βαθμό της Αστυνόμου Α΄, είναι κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ)  στην «Ψυχιατροδικαστική» (MSc in Forensic Psychiatry) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2007 υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (ΔΑΑ) με καθήκοντα την ανάλυση πληροφοριών και την επιβολή της νομοθεσίας περί Ναρκωτικών.  Είναι εθνική εμπειρογνώμονας σε διάφορες ομάδες εργασίας σε Επιχειρησιακό, Στρατηγικό και Πολιτικό Επίπεδο (Ευρωπόλ, Συμβούλιο της ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης Ένωσης, Ιντερπόλ, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά κ.λπ.), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών και Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ).