Δρ. ΤΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Οδοντίατρος –Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών
(φωτό από την ομιλία της, ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Νέα Υόρκη, UNGASS, 2016)
Η Δρ. Τέτα Διαμαντοπούλου –Παπουτσοπούλου διετέλεσε η πρώτη Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών από το 2013 έως το 2018.
Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά.
Εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας και υπήρξε παράλληλα επιστημονική συνεργάτης του γνωστικού αντικειμένου Οδοντικής Χειρουργικής της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, απ’ όπου έλαβε το μεταπτυχιακό της το 1986. Παράλληλα, μετεκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Βϊουλικών του Πανεπιστημίου University of Southern California (USC) ΗΠΑ. Έλαβε το διδακτορικό της στην Οδοντική Χειρουργική από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1991.
Από το 1995 εργάστηκε ως οδοντίατρος στον νεοσύστατο τότε Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), όπου ανέλαβε την διεύθυνση της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Σωματικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης σε ενεργούς χρήστες, όπου αξιοποίησε την επιστήμη της Οδοντιατρικής σε παροχή υπηρεσιών υγείας σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.
Για να ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου αντιμετώπισης των ναρκωτικών ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα:
Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στη Διοίκηση και Κοινωνικό Σχεδιασμό στον Τομέα της Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης ΕΣΔΥ –ΚΕΘΕΑ και US San Diego & Boston College
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Συμβούλων Τοξικοεξάρτησης (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο, Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο ΚΕΘΕΑ).
Επιπλέον έχει διατελέσει:
• Αντιπρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) (2005-2006)
• Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας σε θέματα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης Ναρκωτικών (2004-2007)
• Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας (ΕΔΙΠΑΒ) του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών,
• Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας,
• Μέλος Δ.Σ. Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Αγωγής Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Διακονίας-Πρόληψης Ναρκωτικών Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
•Ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού «Επάνοδος»του Υπουργείου Δικαιοσύνης, (2007-2009).
• Σύμβουλος Υπουργού Πολιτισμού σε θέματα «Πολιτισμός και Υγεία» 2009, και Αναπληρώτρια Γραμματέας της Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας (2012 -2014).
• Ταυτόχρονα υπήρξε Πρόεδρος και επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδας,1998-2021.
• Υποψήφια βουλευτής ΝΔ Α’ Αθηνών το 2009 και υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ το 2019.
Σταθμοί της θητείας της ως Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών
Ως Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε Ιανουάριος – Ιούνιος 2014, ανέλαβε την Προεδρία της Οριζόντιας Ομάδας Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ε.Ε και διοργάνωσε την καθιερωμένη εξαμηνιαία Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών των Κ.Μ της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 2014.
Ταυτόχρονα διοργάνωσε την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση των Κ.Μ της Ε.Ε με τον Μηχανισμό Συνεργασίας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 – 19 Ιουνίου 2014 όπου υπερψηφίστηκε η διακήρυξη των Αθηνών
Με γνώμονα την νομοθετική επιταγή για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή, προώθησε με πνεύμα καινοτομίας και με αποφασιστικότητα τον συντονισμό και την ανάπτυξη μιας ενιαίας Πολιτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών στη χώρα μας, τοποθετώντας στο επίκεντρο της, την ευάλωτη ομάδα των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας ,καθώς και την εξισορρόπηση των πολιτικών μείωσης της ζήτησης και μείωσης της προσφοράς
Συμμετείχε ως εισηγήτρια σε εθνικά ευρωπαϊκά και διεθνή Συνέδρια αναπτύσσοντας θέματα όπως «Η σημασία της μείωσης της βλάβης από την χρήση ουσιών» καθώς και το κεφάλαιο «Δεξιότητες,γ νώσεις και στάσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για παροχή υπηρεσιών υγείας σε ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών»
Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής αναπτύχθηκαν, εκτός των άλλων πρωτοβουλίες και δράσεις για:
*Τις Νέες ψυχοδραστικές ουσίες
*Την χρήση του Διαδικτύου στο πεδίο της έγκαιρης διάγνωσης και Πρόληψης
*Την μελέτη των λυμάτων του λεκανοπεδίου Αττικής σε περιεκτικότητα ψυχοδραστικών ουσιών, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ
*Την έμφυλη διάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών
*Την σχέση Προσφυγικού-Μεταναστευτικού προβλήματος με την διακίνηση και χρήση ναρκωτικών