Καλώς ήρθατε στη σελίδα του Εθνικού Συντονιστή,

Σκοπός της σελίδας είναι η έγκυρη ενημέρωση για τις δράσεις του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η ανάπτυξη διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα. Ο Εθνικός Συντονιστής ορίζεται από τον πρωθυπουργό και έχει πενταετή θητεία. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, έχει την ευθύνη για το συνολικό συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων  που εμπλέκονται στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον των προβλημάτων κατάχρησης και εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, αλλά και άλλων μορφών εξαρτήσεων, ο Εθνικός Συντονιστής καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, έχοντας ως βασικό στόχο την ευημερία όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Η αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, η ανάπτυξη ακόμη περισσότερο λειτουργικών υπηρεσιών στη χώρα, ο συντονισμός με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας, αποτελούν βασικές συνιστώσες του υλοποιούμενου έργου.

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, θεραπείας, επανένταξης και πρόληψης των προβλημάτων εξάρτησης. Η σημαντική δουλειά που υλοποιείται σε αυτές τις υπηρεσίες, οι αξιόλογες προσπάθειες των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών, η συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, αλλά και η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελούν τo πλαίσιo, στο οποίο – με την υποστήριξη του Εθνικού Συντονιστή – οφείλουν να συντονίσουν τις δράσεις και τις δυνάμεις τους για την ακόμη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το όραμα του Εθνικού Συντονιστή, ο σχεδιασμός για τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων δομών και δράσεων και την ανάπτυξη νέων ανθρωποκεντρικών προτάσεων πρόληψης και υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης, οφείλει να βασίζεται σε τρεις κεντρικές έννοιες: τη συναίνεση, τη συνεργασία και το συντονισμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *